YUMUŞAK ÇÜRÜKLÜK

HASTALIK BELİRTİLERİ

Tarla belirtileri, genellikle yaprak demetinin ortasında bir iki solgun yaprak olarak ortaya çıkar. Bu yapraklar zamanla sararır ve uçtan geriye doğru kururken, daha yaşlı ve daha genç yapraklar sağlıklı ve yeşil görünmeye devam eder. Hastalığın erken aşamalarında soğan başları boğaz dokusunda yumuşamanın dışında sağlıklı görünebilir. Boyuna bir kesitte bir ya da daha fazla iç katman sulu ya da pişmiş görünür. Hastalık, bir katmandan diğerine enine yayılmak yerine, enfekteli katmanın üst kısmından tabana doğru, oradan da diğer katmanlara yayılır. Daha sonra bütün iç doku çürür. Sonuç olarak iç katmanlar kurur ve daha sonra soğan başı buruşur. Enfekteli bitkilerin tabanı sıkıldığında, soğan başlarının çürümüş iç kısımları boğazdan dışarı çıkar, bu nedenle “kaygan deri” de denir.

HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI

Bu bakterinin enfeksiyon için neme ihtiyacı vardır ve 5-41°C (41-106°F) arası sıcaklıklarda büyür. Yüksek yağışla birlikte güçlü rüzgarların veya dolunun görüldüğü dönemlerden sonra şiddetli vakalar meydana gelebilir. Yoğun sulama ve sürekli çiyler de bu hastalığa yol açabilir. Bu bakteri toprak kaynaklıdır ve yapraklara ve boğaz kısmına suyla sıçrayarak yaralardan içeri girebilir. Olgun bitkiler daha zayıf olduğu için bitki olgunlaştıkça hastalığa yakalanma riski artar. Yaklaşık 30°C (86°F) sıcak havada, enfekteli soğanlar 10 gün içinde çürüyebilir. Ancak depoda çürüme daha yavaş gerçekleşir ve bir soğanın tamamen çürümesi 1-3 ayı bulur.

NASIL MÜCADELE EDİLMELİDİR ?

MMS Plus Kullanımı:

1 litre 2500 ppm MMS Plus 100 litre su ile karıştırlarak her türlü sebze,meyve ve süs bitkisine püskürtülür. Her türlü bitki hastalığına sebep olan bakteri, virüs ve mantarlar yok eder.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir