Meyveciliğin Genel Tanımı!

Meyveler sağladıkları kalori, vitamin, madensel maddeler ve güzel görünümleri sayesinde iştah üzerine yaptıkları etkiler bakımından beslenmemizde çok önemli bir yer tutmaktadır.

Ayrıca meyve suyu, konserve, reçel, marmelat, pekmez ve kurutma teknolojilerinin de hammaddesini oluştururlar.

İşte bu dersimizde bu kadar önemli bir yeri olan meyveciliğimizin Türkiye’deki yeri ve durumunu öğreneceğiz.

ÜLKEMİZDE MEYVE ÜRETİMİ

Bu gün Türkiye de 32 tür meyve yaygın olarak yetiştirilmektedir. Buna ilave olarak da son yıllarda avokado, kivi, ahududu, böğürtlen türü meyvelerin yetiştirilmesi yayılma aşamasında olup, bilhassa kivi meyvesi memleketimizde çiftçilerimiz taralından yaygın bir şekilde yetiştirilme aşamasındadır.

Son yıllarda Ülkemizde yetiştirilen meyvelerin kalitesi ve miktarı nemli ölçüde artmış olup birçok tür meyvelerimizde Avrupa ve Arap ülkelerine ihraç edilmektedir.

Meyve kalite ve miktarının anmasında çiftçimizin tekniğine uygun yetiştirmeyi öğrenmeye başlaması önemli sebeptir.

Memleketimizde toplam 664.686.600 adet ağaçtan 10746.800 ton meyve üretilmektedir. Meyvecilik alanlarının ve üretim miktarının artması çiftçilerimizin modern meyveciliği iyice öğrenmesiyle mümkün olur.

Meyveciliğimizin modernleşmesi halinde aşağıda sayılan hususlar gerçekleşir ve çiftçimiz kazançlı çıkar.

Her yıl düzenli ürün alınır.

Ağaçlar erken yaşta meyve verir.

Dekara daha fazla ağaç dikilerek dekardan daha fazla ürün alınır.

Bahçelerde hastalık ve zararlıların kontrolü daha kolay ve etkili yapılır.

Budama, ilaçlama ve hasat gibi işlemler daha ucuz ve kolay olur.

Pazar değeri yüksek kaliteli meyve oranı artar.

Maliyet azalır.

 

Bodur anaçlarla kurulmuş modern bir meyve bahçesi

Modern meyvecilikte bahçeler bodur ağaçlarla kurulmaktadır. Bodur ağaçlar bilhassa dünya da yaygın olarak elma, armut, kiraz, vişne ve erik bahçelerinde kullanılmaktadır. Memleketimizde de bodur fidanların üretimine 5 yıldır devam edilmektedir.

Modern meyvecilikte ayrıca bahçelerin pazar değeri yüksek kaliteli çeşitlerle ve kapama (tek tür) halde kurulmaları tavsiye edilir.

Üretilen ürünlerin hasat zamanı, hasat sonrası ve taşıma esnasında da kalitesinin bozulmaması için soğuk zincir denilen muhafaza şeklinden yararlanmalıyız. Bunun için ön soğutma, kontrollü atmosferli depolarda ve derin dondurularak muhafaza şekillerinden faydalanmalıyız.

Çilek, kiraz, vişne gibi meyveleri ya hemen tüketmeli veya derin dondurularak muhafaza etmeliyiz. Elma, armut, ayva gibi meyveleri ise kontrollü atmosferli depolarda (soğuk hava depoları) muhafaza etmeliyiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir