FUSARIUM SOLGUNLUĞU

HASTALIK BELİRTİLERİ

Bu fungus, bitki gelişiminin herhangi bir aşamasında konukçu türleri enfekte edebilir. Toprak sıcaklıkları düşük olduğunda [18–20ºC (64–68ºF)] topraktan çıkış öncesi çürüklük ve çökerten oluşabilir. Ancak enfeksiyon en çok yaşlı bitkilerde görülür. Solgun yapraklarda sararma ve daha sonra damarlararası nekroz görülebilir. Önce bir ya da birkaç filizde başlayan solgunluk, daha sonra bütün bitkiye yayılır. Bazı vakalarda yapraklarda sararma görülmeden bitki birdenbire çöker. Meyve yükü fazla, olgun enfekteli bitkilerin çökme ihtimali yüksektir. Enfekteli bitkilerin gövdesinde taban kısmında beyaz miselyum büyümesi görülebilir. Hem köklerde hem de gövdelerde vasküler renk değişikliği görülebilir. İleri safhalarda kökler parçalanmaya başlar ve bu durum bitkinin ölümüne neden olabilir.

HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI

Fusarium solgunluğu sıcak topraklarda daha kolay gelişir. Alt yapraklar sıcak havalarda [25–28ºC (77–82ºF)] solar ve yapraklar daha soğuk havada iyileşir. Fungal etmenler toprakta ve bitki kalıntılarında klamidosporlar halinde canlılığını sürdürür. Klamidosporlar tarlaların işlenmesi sırasında toprakta ve bitki atıklarında, sulama suyunda, rüzgarla taşınan toprak ve işçiler tarafından kolayca yayılır.

Mücadele Yöntemleri Nelerdir ?

MMS Plus Kullanımı:

1 litre 2500 ppm MMS Plus 100 litre su ile karıştırlarak her türlü sebze,meyve ve süs bitkisine püskürtülür. Her türlü bitki hastalığına sebep olan bakteri, virüs ve mantarlar yok eder.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir